Voetenweetjes

wonder mama things about feet

Voeten heb je in soorten en maten. Groot, klein, hoog, breed, maar dat de langste voet ooit 47 centimeter was en de kleinste voet minder dan 10 centimeter, dat wist je vast nog niet. Alle voetenweetjes op een rij.

Gemiddelde schoenmaat

Is de gemiddelde schoenmaat van een vrouw wereldwijd 38,5, in Nederland ligt het gemiddelde net boven de 39. Noord-Hollandse vrouwen hebben de grootste voeten met een gemiddelde maat van 39,04. Ook Nederlandse mannen steken boven het wereldwijde gemiddelde uit met een gemiddelde schoenmaat van ruim 43. In Drenthe leven de mannen met de grootste voeten met een gemiddelde maat van 43,08.

Kindervoetjes

Ook voor kinderen zijn er gemiddelde maten, maar die zijn leeftijdsafhankelijk. Niet gek ook, je voetlengte hangt volgens onderzoekers samen met de lengte van je lichaam. Tot 9 jaar zijn de gemiddelden van jongens en meisjes hetzelfde, maar vanaf 10 jaar gaat het uit elkaar lopen, zie het tabelletje onderaan. Kindervoeten groeien, net als kinderlijfjes, het snelst in het eerste jaar na de geboorte. In de eerste vier jaar van een kinderleven groeien kindervoetjes zo’n 8 schoenmaten. Na hun vierde verjaardag groeien de voeten van kinderen ongeveer anderhalve schoenmaat per jaar. Dat gaat door tot een kind een jaar of 15 is. Je lichaam groeit dan nog even door maar je voeten zijn dan uitgegroeid.

Grootste voeten

Dat gold overigens niet voor de Amerikaan Robert Wadlow, die bleef doorgroeien tot hij in 1940 op 22-jarige leeftijd overleed. Niet alleen was hij met 2.72m de langste mens op aarde ooit, ook zijn schoenmaat is nooit geëvenaard: Wadlow had maat 71, wat inhield dat zijn voeten 47 centimeter lang waren. De man met de grootste voeten die nu leeft is de 22-jarige Venezolaan Jeison Rodriguez: Rodriguez heeft maat 60, het equivalent van 41 centimeter. Deze zomer bezocht Rodriguez Nederland nog om zich nieuwe, uiteraard op maat gemaakte schoenen aan te laten meten.

Groot en klein

In het rijtje vreemde ontmoetingen scoort de ontmoeting tussen de Indiase Jyoti Amge en de Marokkaanse Brahim Takioullah in 2013 hoog. Brahim had destijds de grootste voeten ter wereld, met 39 centimeter kwam hij tot maat 58. Jyoti is de kleinste vrouw op aarde, haar gehele lichaamslengte is 61 centimeter, dus Jyoti is maar anderhalf keer zo lang als de lengte van één voet van Brahim. Haar voeten zijn krap 10 centimeter lang. De twee organiseerden de Amazing Feet Challenge waarmee ze iedereen opriepen foto’s van voeten te uploaden op hun site om zoveel mogelijk voetenfoto’s te verzamelen.

Kleinste voeten

De kleinste voeten ter wereld zijn niet natuurlijk verkregen. De traditionele Chinese gouden lotusvoetjes waren vaak rond de 10 centimeter lang. Dat kwam echter niet omdat de meisjes die Gouden Lotussen hadden in aanleg zulke kleine voetjes hadden, maar omdat hun voeten van kinds af aan werden ingebonden waardoor ze misvormd raakten. In China golden ingebonden voeten als schoonheidsideaal. De traditie, die zijn oorsprong kent in de Tang-dynastie die heerste van de zevende tot de tiende eeuw na Christus, werd begin twintigste eeuw verboden.

 

Leeftijd

Gemiddelde schoenmaat jongens

Gemiddelde schoenmaat meisjes

 

 

 

4 jaar

Maat 28

Maat 28

5 jaar

Maat 29

Maat 29

6 jaar

Maat 31

Maat 31

7 jaar

Maat 33

Maat 33

8 jaar

Maat 34

Maat 34

9 jaar

Maat 35

Maat 35

10 jaar

Maat 37

Maat 36

11 jaar

Maat 37,5

Maat 37,5

12 jaar

Maat 38,5

Maat 38 

 

Bronnen: Sasha, gemiddeldgezien.nl, prnewswire.com, wikipedia

Text: Pamela Wilhelmus, wonder mama of two

Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash

Laat een opmerking achter

Let op, opmerkingen moeten goedgekeurd worden voor ze worden gepubliceerd

Top